.
9 - 12 Haziran 2022 tarihleri arasında, 12. Uluslararası Hisarlı Ahmet Sempozyumu 'Müzik ve İklim' konulu Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Seramik ve Cam Bölümü Öğrencilerinin de katılım sağladığı Karma Sergi düzenlenmiştir.
Günümüzde insan nüfusunun hızla artması ve buna bağlı olarak artan ihtiyaçlar dünyamızın kaldıramayacağı bir boyuta dayanmıştır. Artan sayımız, her bölgedeki kontrolsüz sanayileşme, insan ihtiyaçlarının eşit olmayan dağılımı, pratikleşmeye çalışırken bir o kadar da çevreye zarar verdiğimiz tüketimlerimiz ve alışkanlıklarımız ile ne yazık ki dünyanın sonunu el birliğiyle getirmekteyiz.
Tüm bu saydığımız nedenlere bağlı olarak hava kirliliği, ozon tabakasındaki incelmeler, iklim değişiklikleri nedeniyle azalan ya da kaybolan biyolojik çeşitlilik, soyları tükenen hayvanlar, bölgesel olarak ülkelerin değil, tüm dünyanın ana problemidir. Artık bu dünyamızın verdiği S.O.S genel bir güvenlik problemi olmaktan çıkmış imdat çığlığına dönüşmüştür. Aldığımız oksijen azalmakta. Hepimizin gözleri önünde buzullar eriyor ve bazı bitki ve hayvan türleri kayboluyor ve bizler sanki bir televizyonun karşısında öylece oturup, kanal değiştiriyor gibi umarsızca DURUYORUZ. Her ülke hatta her insan kendi kıyametini de kendi cennetini de kendisi yaratmakta ve bu yaratım da hiçbirimiz birbirimizden bağımsız değiliz. Kazanırsak da birlikte kaybedersek de. Küreselleşme övünürcesine sarf ettiğimiz bir sözcük gibi görünse de yavaş yavaş sınırlarımız kalkıyor ve dünya tek bir şehirmiş gibi kalabalıklaşıyor. Bilim, sanat, müzik ve iklim farkındalığının, birbirleriyle ilgili disiplinlerin kucaklaştığı Uluslararası Hisarlı Ahmet Sempozyumu ile iklim krizinin hali hazırda ne kadar önemli bir problem olduğunu sanatçılar eserleri ile vurguluyor. Şehrimiz, iklim krizinde nasıl bir farkındalık sunabilir? Sanatçılar eserleri ile nasıl bir farkındalık yaratabilir? Sorularına cevap bulmak adına, 15 sanatçı Kütahya’da Hisarlı Ahmet Sempozyumu kapsamında buluşuyor. Adil Özkan, Aşkın Ercan, Ayşe Yerebakan, Bilgesu Kınam, Emre Ünlenen, Gökçe Demirbaş, Kübra Ergin Kuzucanlı, Mustafa Kemal Aksoy, Oya Aşan Yüksel, Remzi San, Sevgi Avcı, Yasin Arslan, Yeşim Zümrüt, Zeynep Delman ve Ziya Yekta Özkan’ın videoart, performans ve enstalasyon çalışmalarıyla harmanlanan, şehrin her yerinde iklim krizinin izlerini gözler önüne serdikleri çalışmaları ile 12. Uluslararası Hisarlı Ahmet Sempozyumu’nun konu başlığına, plastik sanatlar alanından da çalışmalar ile katıldılar. Aynı zamanda yine sempozyum kapsamında davetli seçkin sanatçıların katılımıyla birlikte çevrimiçi bir karma sergi de düzenlendi.
Hazırlayan: Duygu KAHRAMAN (Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü)
https://hisarliahmet.org/img/exhibition/12thKarmaOgrenciSergi.mp4
https://hisarliahmet.org/exhibitions.php